Homeopatia reprezinta un sistem de tratament medical ce foloseste un agent diluat si potentat in tratarea bolii, care la un subiect sanatos ar produce aceleasi simptome ale unei boli manifeste.
Termenul de homeopatie este derivat din cuvantul grecesc "homeos", care inseamna similar si "pathos", care inseamna boala. Principiul a fost remarcat inca de Hipocrate care a observat ca anumite plante medicinale administrate in doze mici si foarte mici, tind sa reproduca aceleasi simptome care apar atunci cand sunt aministrate in doze toxice.
Insa, adevaratul parinte al homeopatiei este medicul german Christian Samuel Hahnemann (1755-1843). Acesta a observat ca dozele mari dintr-un remediu bine indicat agraveaza conditia bolnavului si a inceput sa experimenteze cu cantitati din ce in ce mai mici de remedii apte sa produca vindecarea. A descoperit, astfel, ca doze inalt diluate de substanta activa, potentata (scuturata de mai multe ori), pot produce vindecarea rapid. Luand de exemplu o picatura din tinctura mama, adaugand 99 de picaturi de diluant (apa distilata sau alcool) si scuturand-o de un anumit numar de ori, se obtine o prima potenta centesimala. Daca din aceasta dilutie potentata se ia o picatura si se aduga alte 99 picaturi de diluant, se obtine a doua dilutie centesimala. In acest mod Hahnemann a ajuns pana la a 30-a dilutie, continuand mai tarziu sa experimenteze cu dilutii mai mari care sa duca la obtinerea vindecarii.
Hahnemann a inceput sa experimenteze pe sine insusi cu diferite substante, convins de proprietatile substantelor diluate si potentate, pentru a afla simptomele pe care acestea le produc, inainte de a sti care simptome pot fi eradicate.
Astfel si-a luat sarcina de a proba efectul unui mare numar de substante, intrucat pana cand aceste efecte nu erau cunoscute (simptomele) nu putea fi vorba de a le utiliza in tratamentul si vindecarea unor simptome similare la o persoana bolnava.
Tot Hahnemann afirma ca o tulburare a dinamicii si a energiei vitale a organismului sta la baza procesului de imbolnavire care are initial un stadiu psihic, apoi functional si ulterior organic.
Urmasii lui Hahnemann au adaugat si continua sa adauge multe alte remedii bazate pe "pruvinguri", care imbogatesc homeopatia, astfel incat cu greu s-ar putea gasi o boala sau stare morbida care sa nu-si gaseasca similitudinea in remediile descrise.
Remediile "potentate" sunt prezentate sub forme diferite: solutii, granule, supozitoare, globule, pudra. In conceptia homeopatica actiunea remediului se produce mai intai asupra simptomelor importante care deranjaza cel mai mult bolnavul, apoi asupra celor mai putin importante. Conform "legilor lui Hering", vindecarea se va produce intodeauna de la interior spre exterior, de sus in jos si in ordinea inversa a aparitiei simptomelor.
Deseori dupa administrarea primei doze se poate produce o agravare trecatoare a simptomelor care indica o actiune a remediului in sensul vindecarii.
De regula ameliorarea urmeaza destul de rapid in raport cu natura si vechimea bolii, starea generala a organismului (forta vitala), varsta pacientului si puterea remediului. Homeopatia actioneaza rezonant cu constitutia pacientului. O singura doza in dilutie inalta din remediul constitutional poate actiona "acordand" sistemul asa cum nici o alta terapie nu o va putea face.
Prima consultatie homeopatica dureaza timp de o ora, cautandu-se obtinerea unor informatii cat mai amanuntite, de multe ori trecute cu vederea de pacient, in scopul obtinerii unui tablou complet al pacientului si al suferintelor sale. Medicul repertorizeaza, pe baza acestor informatii cazul si decide remediul cel mai potrivit starii prezente a pacientului, precum si dilutia necesara. Exista astazi programe computerizate care usureaza munca medicului in cautarea remediului potrivit pe baza repertorizarii simptomelor individuale caracteristice.
Homeopatia si-a castigat o bine meritata reputatie in lumea de azi a medicinei alternative fiind una din cele mai cautate si sigure metode de tratament. Exista mai multe teorii care incearca sa explice actiunea remediului.
Avantajele tratamentului homeopathic constau in lipsa de toxicitate si efecte secundare, nu creaza dependenta, iar costurile sunt reduse.