Remedii homeopatice utile toamna

Remedii homeopatice utile toamna

Toamna este caracterizata prin variatii climatice mari (rece dimineata si seara si cald la pranz), variatii presionale si de regim de viata (activitate mai intensa toamna, mai relaxata vara). Aceste variatii în mod deosebit solicita rezervele energetice, fizice, emotionale si mentale ale unei persoane. De multe ori vin la la cabinet adolescenti atât de obositi încât cearcanele le sunt mai mari decât ale unor adulti care fac ture de noapte. Sau adulti tineri care consuma cantitati impresionante de cafea si bauturi energizante, pentru a face fata activitatilor zilnice.

Si asta pana la un moment dat, dupa care organismul este lipsit de resurse pe care sa le puna la bataie si pur si simplu isi pierde energia.

Atunci apare asa zisa stare de astenie, care la inceput este mai usoara, se amelioraza dupa odihna de noapte sau de week-end, dar ulterior devine atat de accentuata, incat se transforma intr-un adevarat simptom de oboseala cronica.

Fiecare activitate ale rutinei zilnice, chiar dintre cele simple, apare ca o piatra de moara in imaginatia persoanei. Sarcinile in plus declanseaza adevarate crize de nervi persoanei astenice. Apar dificultati de concentrare, de memorie, apar reactii emotionale (plans usor, lipsa increderii în fortele proprii etc) si evident, probleme relationale. Exista o serie de remedii homeopatice care pot ajuta depasirea acestui moment dificil de intersezon, ameliorând astenia si ajutând persoanele sa-si recupereze abilitatile fizice si mentale intr-o perioada scurta de timp.

Arnica se numeste principalul remediu pentru adulti, dilutia recomandata este CH7 sau CH9, în situatii de astenie mai intensa chiar Arnica CH30, si se administreaza 3 granule, o data sau de doua ori pe zi, aproximativ o luna de zile. Arnica imbunatateste capacitatea de efort fizic si mental a persoanei, avand si un efect anti-traumatic, adica diminueaza impactul zilnic al micilor traume ale existentei (certuri, contrarietati, frici, sperieturi etc). Este un foarte bun remediu adaptogen pentru adultii activi si se potriveste vremurilor prezente, solicitante si competitive. Pentru tineri, elevi si studenti exista preparatul homeopatic numit Kalium phosphoricum CH5 sau CH7, 3 granule o data pe zi, 1-2 luni, care ajuta atat pentru reducerea starii de oboseala, cat si pentru o mai buna concentrare la scoala, o mai buna memorie si atentie. Este un preparat recomandat in special înaintea examenelor si tezelor.

Bineinteles ca alimentatia corecta, cu fructe si legume proaspete sau preparate calde tip supe sau mancaruri, evitarea fast-food-urilor si a bauturilor acidulate, care au efect intens demineralizat, ajuta la refacerea energiei organismului. De asemenea, somnul de noapte, în special cel dintre orele 10 seara si 12 noaptea este esential pentru recuperarea energiei organismului.

Se stie faptul ca ficatul are ca ore de refacere si relaxare intervalul dintre 1 si 3 noaptea, acest interval trebuind sa fie petrecut in somn, pentru ca ficatul sa se refaca si sa functioneze optim. Statul perioade îndelungate la calculator sau petrecerea timpului în cluburi de noapte nu lasa ficatul sa se odihneasca si atunci intreaga energie a organismului sufera. La persoane varstnice, lipsite de energie si cu o stare emotionala de indiferenta se recomanda preparatul homeopatic Selenium CH7 sau CH9, 3 granule o data pe zi, dimineata, zilnic, timp de 1-2 luni.

De asemenea, se recomanda o alimentatia echilibrata, precum si plimbari cat mai frecvente in aer liber. Aerul curat si miscarea reprezinta adevarate binefaceri pentru organismul varstnic, care are tendinta sa devina sedentar si sa petreaca prea mult timp in incinte interioare, incomplet aerisite si uneori necorespunzator incalzite. Mentinerea unui tonus energetic bun pentru fiinta umana, la orice varsta, reprezinta premiza trairii unei vieti armonioase, eficiente si dedicate explorarii lumii minunate în care traim. Un organism sanatos si plin de energie ne permite sa dedicam timp activitatilor creatoare si exploratoare si sa ne bucuram din plin de frumusetile fiecarui anotimp.