Homeopatia si bolile infecto-contagioase la copii

Homeopatia si bolile infecto-contagioase la copii

Tratamentul clasic se rezuma la medicamente simptomatice, in general antitermice si antiinflamatoare, ce nu influenteaza in mod semnificativ durata si evolutia bolii. La acestea este adaugata supravegherea atenta pentru depistarea eventualelor complicatii.

Homeopatia ne invata ca bolile infectocontagioase pot evolua atat bland, cat si rapid, iar complicatiile pot fi evitate. In cazul rujeolei, raspandirea este destul de rapida caci bolnavul este contagios in perioada preeruptiva (inainte de aparitia erupiei tegumentare), fenomen in general valabil pentru toate afectiunile infectocontagioase ale copilariei.

Tratarea febrei

Pentru tratarea febrei, ne gandim la remediile cunoscute: aconitum cand simptomatologia debuteaza extrem de rapid, copilul doarme agitat, geme, are tegumente uscate si fierbinti, ii este foarte sete si bea cantitati mari de apa, are secretii nazale apoase si fierbinti, tuse seaca, iritativa.

Belladona pentru un copil cu fata rosie, aprinsa, dureri faringiene, cu dificultati la inghitire, durere de cap apasatoare, localizata deasupra ochilor, si care uneori delireaza. Belladona se administreaza fie separat, fie in diverse asocieri de remedii. Are un efect bun si asupra evolutiei eruptiei.

Conjunctivita

Neplacuta conjunctivita din rujeola in general reactioneaza foarte bine la euphrasia, atunci cand ochiul este puternic inflamat, rosu, lacrimeaza si pacientul nu suporta lumina. Aspectul copilului este de parca ar fi plans.
Pulsatilla este un remediu util si pentru unele semne generale (secretii nazale, lipsa poftei de mancare, tuse blanda, usor productiva ziua si seaca noaptea), dar mai ales grabeste vindecarea eruptiei tegumentare.

Varsat de vant sau varicela 

Pentru eruptia de varicela sau varsatul de vant, incepem tratamentul cu rhus toxicodendron, lasand pulsatilla pentru mai tarziu, pentru o vindecare fara cicatrici (semne), dupa disparitia pruritului (mancarimea). Remediul rhus toxicodendron calmeaza deosebit de rapid si de eficient neplacutul prurit. Febra se combate cu aceleasi remedii mai sus amintite: aconitum si belladona.

Oreionul

Parotidita epidemica (oreionul) este produsa de un virus ce ataca glandele salivare, in special glanda parotida, producand un proces inflamator ce de manifesta prin durere si umflatura. Pentru a calma febra si procesele inflamatoare de la debut, utile sunt aconitum si belladona, remedii la care trebuie sa adaugam apis pentru durerile intepatoare de la nivelul glandei inflamate, cand tegumentele inflamate sunt albe si prezinta ameliorare la aplicatii reci.

Apis este un remediu folosit cu succes si in meningita urliana, boala ce apare ca o complicatie a parotiditei. Nu uitam nici aici de pulsatilla care administrata catre sfarsitul bolii, grabeste procesele de vindecare.

Mod de administrare

Administrarea acestor remedii se face in dilutii joase, in 3-5 prize repetate in cursul zilei in functie de simptomatologia bolnavului. Ameliorarea rapida, reducerea semnificativa a numarului de zile de boala si prevenirea complicatiilor reprezenta efectele benefice ale terapiei. Nu avem la dispozitie remedii ce ar putea preveni aceste boli precum varicellinum sau rubeolinum. Preventia cu ajutorul homeopatiei nu este atat de specifica precum vaccinarea de pilda.

Preventie - Remediul de fond

Administrarea de echinaceea D3 celor ce au venit in contact cu o persoana bolnava reduce riscul imbolnavirii, iar in cazul celor ce se imbolnavesc, apar forme usoare, necomplicate, datorita efectelor imunostimulante ale remediului.

Nu trebuie sa neglijam nici administrarea remediului de fond (de structura homeopata), atat la contactul cu o persoana bolnava, cat si in perioada de evolutie a bolii si in starile de oboseala si de slabiciune ce apar ca o urmare a bolii. Este cunoscut faptul ca o perioada dupa o boala eruptiva apararea imuna este mult diminuata. Pentru restabilirea rapida a echilibrului organismului si, implicit, a sistemului imunitar, cel mai eficient este remediul de structura homeopata, specific fiecarui pacient.